Home » Waarom Latijn?

Waarom Latijn?

Als je goed scoort in de basisschool, dan wordt nogal dikwijls de vraag gesteld:
Ga je Latijn volgen?.
Hoe kan je dat nu beslissen als je in de basisschool zit… Je weet er nog niets van…Daarom stelden we de vraag aan onze specialist ter zake Mvr. Christine Lepeer, leerkracht Latijn en zeer gedreven leraar voor “haar” vakken Latijn en Frans…Het antwoord van Mvr. Lepeer op de vraag: “Waarom nog Latijn volgen?
 lat1
De taal van de Romeinen alsook hun levenswijze vormen de kiem van onze eigen beschaving. Toen onze gebieden door de Romeinen veroverd werden, kwamen we in contact met een technisch sterkere cultuur, waaruit we veel elementen hebben overgenomen.
Onze taal is doordrongen met woorden die uit het Latijn komen (overigens ook het Engels), zo bijvoorbeeld het woord ‘cultuur’ zelf of veel eenvoudiger woorden als ‘kaas’ en ‘wijn’. De Romeinen veroverden echter nog veel meer gebieden dan ons land. Die landen kwamen zo ook in contact met het Latijn, waaruit later de huidige dochtertalen als het Frans, het Italiaans en het Spaans zouden ontstaan. Het leren spreken en schrijven van een nieuwe taal is nooit eenvoudig.
lat4 Het vergt veel energie en vooral doorzettingsvermogen. Toch verloopt het leren van een andere taal als het Engels, Frans, Spaans of Italiaans stukken vlotter wanneer we een zekere band hebben met die talen nog voor we met het studeren ervan beginnen. Deze band wordt aan de leerlingen duidelijk gemaakt tijdens lessen Latijn, waarin zij naast een grote brok geschiedenis van hun Westerse cultuur reeds de bouwstenen meekrijgen voor een diepgaande kennis en vooral begrip van moderne talen als Frans en Engels.“

 

Feeling Good @ Bellevue

Opendeuravond

vrijdag 4 mei: 17.00 – 20.00

Infonamiddag

Zaterdag 26 mei: 14.00 – 17.00

Inschrijvingen

Vanaf nu t.e.m. donderdag 5 juli: 09.00 – 16.30

Vanaf  donderdag 16 augustus: 09.00 – 16.30

Lekkers uit de keuken